Mededeling BOA/Politie

Bericht van de wijkagent: Oplichting
De laatste maanden krijgt de wijkagent meldingen dat er oplichter(s) actief zijn in de wijk. Men richt zich vaak op ouderen en men probeert met een smoes de woning binnen te komen. Soms gebeurt dat door zich voor te doen als medewerker van Enexis of iemand die voor het goede doel geld inzamelt. U kunt zelf de kans op slachtofferschap verkleinen.

Tips om slachtofferschap te voorkomen:
• De belangrijkste: laat onbekenden NOOIT binnen.
• Bedrijven horen de komst van medewerkers altijd vooraf aan te kondigen.
• Banken sturen NOOIT medewerkers langs deuren en zoeken nooit telefonisch contact. Wantrouw dus iedereen die u benadert over uw bankpas of pincode.
• Kijk eerst via de deurspion, of via een raam wie er voor de deur staat.
• Vraag bijvoorbeeld via het deurraampje waarom mensen aanbellen, of gebruik de kierstandhouder op de deur.
• Klinkt het verhaal geloofwaardig? Misschien kunt u zelf de actie uitvoeren, die de aanbeller voorstelt?

Ook vindt oplichting veel plaats via de telefoon. Twee van de meest voorkomende vormen van oplichting via de telefoon betreffen whatsappfraude en spoofing.

Whatsappfraude
Bij deze vorm van oplichting worden smoesjes gebruikt door mensen die zich in een berichtje via WhatsApp voordoen als iemand anders. Een telefoon is zogenaamd op de grond of in het water gevallen, maar er moet even snel iets betaald worden, bijvoorbeeld. Of er wordt op slinkse wijze gevraagd om inloggegevens of andere gevoelige informatie.

Preventietips
• Bel de persoon op het nummer dat bij u bekend is
• Ga na of het rekeningnummer inderdaad van een bekende of
familielid is
• Belt de zogenaamde bekende met nieuw nummer, kijk via google of
nummer al eerder is gebruikt bij fraude
• Scherm uw social media profielen zo veel mogelijk af
• Zet uw telefoonnummer niet openbaar op Marktplaats

Spoofing
De oplichters lijken te bellen met een telefoonnummer van de bank van de slachtoffers. Dit is echter niet het geval, het zou zelfs kunnen dat de daders zich niet eens in Nederland bevinden. Deze truc, ook wel spoofing met telefoonnummers genoemd, wordt vaker gebruikt bij oplichting via de telefoon.

Wat te doen?
Als u, of uw (groot)ouder een telefoontje krijgt van uw bank met de vraag om een geldbedrag over te boeken, hang dan direct op. Ook al lijkt het heel betrouwbaar en spreekt de beller gedetailleerd over zaken waarvan u denkt dat alleen uw bank ze kan weten, uw bank belt nooit met de vraag om geld over te maken. Als dit toch gebeurt, hang dan op. Heeft u al geld overgemaakt? Bel direct uw bank om uw rekening te blokkeren.


Logo Politie

Meld misdaad anoniem: 0800-7000
Veilig bellen
0800-7000 is het telefoonnummervan de meldlijn waar je anoniem informatie kunt geven over ernstige misdrijven. Dit nummer is voor mensen die niet durven te melden bij de politie. Bijvoorbeeld uit angst voor wraak of confrontatie met de dader. Bellen naar M.M.A. is dan een goed en veilig alternatief. Je blijft immers anoniem. Er is geen reden meer om niet te melden. Ga naar de politie. Kan dat niet, bel dan naar M.M.A.!
Zeven dagen in de week bereikbaar van 08.00 tot 24.00 uur, gratis en ook in het Engels, Duits en Arabisch.

Ernstige misdrijven
Je kunt M.M.A. bellen met informatie over misdrijven, zoals moord en doodslag, overvallen of brand-stichting,wapen- of mensenhandel, ernstige fraudezaken en andere zware vormen van criminaliteit.

M.M.A. is geen politielijn. M.M.A. is een doorgeefluik. Wij zorgen ervoor dat meldingen bij
de politie en andere opsporingsdiensten terecht komen. Dat zijn het Verbond van Verzekeraars, de FIOD/ECD, Koninklijke Marechaussee en Rijks-recherche. Zij beslissen over de vervolgacties.
M.M.A. is geen politielijn. Het is dus ook niet mogelijk om via M.M.A. aangifte te doen.