Mededeling van de gemeente

Ook gemeente Heerlen heeft een nieuwsbrief. Naast de algemene site (www.heerlen.nl) zijn er in de nieuwsbrief de meest actuele informatie en aardige weetjes te vinden. Momenteel is er een nieuwe nieuwsbrief in de maak en vindt je de link alhier zodra deze is gepubliceerd…

Vergroen uw tuin via Operatie Steenbreek!
Gooi uw tegels eruit, en groen erin! In ruil krijgt u van ons gratis planten en tuinadvies. Want een groene omgeving is goed voor het opvangen van regenwater, het dierenleven, tegen hittestress en een vriendelijk aanzicht.

Denkt u er misschien al langer aan om uw stenen tuin te vergroenen? Wilt u meer van uw tuin genieten; mooie bloemen en planten? En koeler zitten tijdens een hete zomer? Of wilt u iets doen aan de opwarming van de aarde en niet langer het water het riool in laten lopen? Haal dan een deel tegels of grind uit de tuin. Dan krijgt u van ons in ruil gratis planten en gratis tuinadvies via ‘Operatie Steenbreek’. Samen kunnen we veel bereiken!

Mark was meteen overtuigd!
Mark uit Oude Passart had alleen stenen en kiezel in zijn tuintje. Zijn overbuurvrouw attendeerde hem vorig jaar op de actie ‘Operatie Steenbreek’. Meteen overtuigd ruilde hij zijn stenen in voor mooie planten en waterdoorlatende kiezel.
“Wat een leuk project. Ik ben gek op de natuur. Ik wandel heel veel en maak dan foto’s. Fijn als mensen zich inzetten voor meer groen in de stad. Goed tegen de opwarming van de aarde en het leven van de bijen, vlinders en andere insecten. En hoe mooi is het als je op straten bloemetjes ziet bloeien en groen ziet. Ik zit nu veel liever in mijn tuin en geniet. Ik heb al veel foto’s van de mooie bloemen. Enkele pronken nu zelfs bij mensen in de woonkamer! Het onderhoud van de tuin is nog steeds minimaal. En het advies en de planten krijg je gratis. Ik beveel het bij al mijn buren aan om ook mee te doen!”

Mark Kerpentier

Hoe werkt het?
Meld u aan voor de actie via www.cnme.nl. Het Centrum voor Natuur- en Milieueducatie (CNME) maakt met u een afspraak en bekijkt samen met u uw wensen, welke planten het beste bij uw tuin passen en het ontwerp.
U kunt na dit advies kiezen uit meerdere plantenpakketten; voldoende voor het aanplanten van maximaal 12 m2 groen. U haalt uw plantenpakket op bij u in de buurt tijdens een vooraf bepaald ophaalmoment.

Alle beetjes helpen!
Helpt het aanpassen van zo’n klein tuintje wel? Jazeker! Het klimaat verandert. We zien riolen die de enorme regenbuien niet aankunnen, straten of kelders die onder water lopen. En langdurige hitte die bij veel mensen tot gezondheidsklachten leidt. Uit onderzoek blijkt dat de toename van verharding een van de belangrijkste oorzaken hiervan is. En 40% van de verharding is van particulieren. Dus elke groene tuin helpt!
———————————————————————————————————